Susanna Dumion  –  Kunst maken om te herdenken.

Bloemen en kunst op haar graf.

Op 30 juni herdenken wij Susanna Dumion in de Grote of St. Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem samen met de kinderen van Rebup en Mariska de Jong. iedereen is daarbij welkom. De kinderen van cultuurhuis Rebup maken jaarlijks kunstwerken om op haar graf te leggen, zodat het zichtbaar is voor iedereen waar Susanna ligt begraven. Haar naam staat namenlijk helaas niet op haar graf. Maar we weten het zeker waar zij ligt begraven. daar dit natuurlijk goed is uitgezocht. Het is een samenwerking met de Surinaamse Mariska de Jong. Haar uitleg aan de jeugd is belangrijk voor ons. 

 

De nationale bloem van Suriname is de Palulu bloem.

Susanna Dumion.

De eerste helft van haar lange leven verkeerde Susanna Dumion in slavernij in Suriname. Daarna werkte ze als bediende van de rijke weduwe en plantage-eigenaar Susanne l’Espinasse op de Keizersgracht. Na het overlijden van L’Espinasse vertrok Dumion van Amsterdam naar Haarlem waar ze op 12 november 1818 op 105-jarige leeftijd overleed. Ze woonde in de Kleine Houstraat 58

Dumion was een van de honderden Afro-Caribische mensen die in de achttiende eeuw in slavernij naar Amsterdam gekomen waren. Velen bleven slechts korte tijd, anderen de rest van hun leven. Formeel bestond in Amsterdam geen slavernij, toch werd in de praktijk lang niet iedereen bij aankomst in de stad automatisch vrij.

In de collectie van het Teylers Museum zit dit bijzondere portret van Susanne Dumion op 100-jarige leeftijd.

De nationale bloem van Suriname is de Palulu bloem. Ieder jaar leggen wij op de sterfdag van Susanna Dumion op 12 november deze bloem op haar graf zodat we aan haar kunnen denken. 

Ieder jaar maken we met de jongeren nieuwe kunstwerkjes voor op het graf van Susanna Dumion. Zo kan iedereen zien waar zij ligt begraven in de Bavo.

Herdenking Susanna Dumion 2024.