Titel schilderij: Clair Obscur

Techniek: olieverf op doek

Zelfgemaakte olieverf met pigmenten en lijnzaadolie.

Formaat: 56x 56 cm. 

Prijs: €350,- inclusief houten lijst.

Opbrengst gaat weer terug naar onze kunstprojecten voor de pubers.

Kunstclubje Clair- Obscur Nisa, Miriam, Brandy, Asal en Ouasima 2019

Asal: Ons olieverf schilderij “Clair Obscur” is bedacht en geschilderd, speciaal voor ons project Rembrandt en pubers in 2019 omdat het toen 350 jaar geleden was dat Rembrandt overleed. Onze teken- en schildersclub bij rebup ging daarom samen op stap naar Amsterdam. Naar het Rembrandthuis. Wij hebben er vier uur binnen gelopen. Wij wilde gewoon alles zien. Er was een workshop etsen en een workshop verf maken. Dat was helemaal te gek. Wij mochten van Marion allemaal een kleurtje pigment uitkiezen in het winkeltje in het museum. Met lijnzaadolie en de pigmenten hebben wij bij rebup zelf verf gemaakt.

De theatergroep van rebup kreeg de opdracht een schilders model te verzinnen. Dat was wel even creatief denken en vaak verkleden. Uiteindelijk zijn er 4 modellen ontstaan. Eén model hebben wij gekozen om model te staan voor “Clair Obscur”. Met een penseel in haar haar werd zij op de foto gezet. Deze foto werd op onze schildersezel geplakt en zo konden wij beginnen met het na schilderen van onze verzonnen Clair Obscur.

Clair Obscur is een techniek die gebruikt werd door Rembrandt. Zo noem je het licht en donker wat hij schilderde in zijn schilderijen met enorme contrasten. Maar toen wij hier over spraken kwamen wij tot de conclusie dat het ook wel een meisjes naam had kunnen zijn. Nu werd het nog leuker. Weken hebben wij getekend, eerst met houskool, toen met een basiskleur en daarna het volledige gezicht geschilderd op het doek. Ook mochten wij naast ons eigen doek met elkaar werken aan één gezamenlijk doek. Dat zou dan ons gezamenlijke schilderij worden.

Uiteindelijk heeft Marion het schilderij afgeschilderd. Ons verzonnen verhaal over Clair Obscur is klaar, maar het schilderij nog niet. Want wij hebben het model bewust niet helemaal precies nageschilderd. Of is het schilderij wel klaar? Rembrandt schilderde de mens zoals die was. De ogen van Clair Obscur, op ons schilderij zijn verschillend. Is dit de Clair Obscur,de puber uit 1627 ?

Asal achter de schilders ezel bij Rebup.