Kunst en cultuur essentieel voor cognitieve ontwikkeling
NPO radio 1
Brankele Frank benadrukt dat kunst en cultuur een essentiële rol spelen in onze cognitieve ontwikkeling, vooral bij kinderen. “Als je kinderen iets creatiefs laat doen, of dat nu dans, muziek of beeldende kunst is, verbeteren ze hun aandacht, hun geheugen en hun leervermogen. Dit komt doordat creativiteit de hersenverbindingen versterkt die cruciaal zijn voor leren en geheugen”, legt zij uit. Ook de neuroplasticiteit, het vermogen van hersencellen om nieuwe verbindingen te maken, wordt gestimuleerd door kunstbeoefening: “Het zorgt ervoor dat je niet alleen beter kunt leren, maar ook flexibeler kunt reageren op je omgeving.”
Het belang van deze neurobiologische processen is volgens Frank niet te onderschatten: “Creatief bezig zijn leidt tot betere prestaties op het gebied van intelligentie, ruimtelijke vaardigheden, emotieregulatie en zelfs leesvaardigheid. Het is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling.”
Positief effect op mentale gezondheid
Positief effect op mentale gezondheid
Daarnaast wijst Frank op de positieve effecten van kunst en cultuur op onze mentale gezondheid, zowel bij jong als oud. “Als je dagelijks iets creatiefs doet, maakt het niet uit wat, voel je je de volgende dag vaak blijer en positiever”, vertelt zij. “Het verhoogt je positieve gevoelens, ook al heeft het misschien niet direct invloed op je negatieve emoties.”
Volgens Frank is dit effect niet alleen waardevol voor jongeren, maar juist ook voor ouderen. “Onder Japanse ouderen is er een studie gedaan waaruit bleek dat mensen die regelmatig creatief bezig zijn – of het nu schilderen, tekenen of muziek maken is – een significant lager risico lopen om cognitief achteruit te gaan”, legt zij uit.
“Creativiteit beschermt je tegen de biologische neergang die met ouderdom gepaard gaat.”
Daarnaast wijst Frank op de positieve effecten van kunst en cultuur op onze mentale
je tekst
Brankele Frank
Foto Volkskrant