Jong creatief talent leeft zich uit: 10-jarige wint Haarlemse RebupART-manifestatie

tekst: Nuel Gieles Haarlems Dagblad. Foto:  United Photos/Rob van Wieringen

Aan de Baan bij de Zocherbar, nabij de Haarlemse Haarlemmerhout, mochten jonge creatievelingen twee zondagen onder deskundige begeleiding zoeken naar hun optimale uiting, al was die wel aan een paar basisprincipes gebonden. De weerslag ervan was tijdens de Kunstlijn 2017 te zien aan de Baan bij Carlton Square. Zondag werden de prijzen vergeven.

Je hoort mensen die niet van moderne kunst houden bij een Karel Appel of Wassily Kandinsky nog wel eens zeggen: ‘Dat kan het kleine zoontje van mijn tante ook’.

Dat is dan níét waar. Maar bij de RebupART-manifestatie en -expositie tijdens de Kunstlijn bij Zocher Bar & Kitchen aan de Baan bij de Dreef stelden jongeren tijdens de Kunstlijn begin november werk tentoon, waaraan Picasso en Van Gogh op hun beurt misschien nog wel een puntje hadden willen zuigen.

Er is wel wat voor te zeggen om jong aankomend Haarlems talent op gebied van beeldende kunst aan te moedigen, tijdens en rondom de Kunstlijn. Zocher, Kunstlijn en Rebup (lees tegendraads: ‘puber’) hebben de handen daartoe ineen geslagen. De Spaarnestad kan best wat artistieke impulsen gebruiken.

Uitgangspunt vormde een eenkleurige achtergrond met stempelafdrukken, waar overheen een transparant vel ligt, waarop de kunstenaars in spe met figuratieve motieven verder invulling geven aan de uiteindelijke afbeelding.

Gisteren werden de prijzen van het project uitgereikt. De adolescentiegrens is voor de gelegenheid danig omlaag geschroefd. Gevoel voor schoonheid ontwaakt immers al vaak voor je begint te puberen. De groene boom van Meis de Koning (7) in roze setting (‘Dat is mijn lievelingskleur’) maakt indruk op de jury.

Zijn tekening is de weergave van een herfstachtige wandeling door de natuur. Ook de paradijselijke tekening van Zoë uit groep 5 wordt bekroond. Misschien dat de Heer het paradijs niet helemaal zo bedoelde, maar de invulling die Zoë er met haar strakke diervormen aan geeft, zou het er misschien wel zo leuk en mooi op hebben gemaakt.

Overall-winnaar wordt uiteindelijk Dyron Nolet van groep 7 uit de Franciscus Xaveriusschool in de Amsterdamsebuurt. Hij is 10 jaar en oorspronkelijk afkomstig uit de Filipijnen.

,,Ik heb een groene achtergrond gemaakt met stempels van geel’’, vertelt hij. ,,De een bedenkt van tevoren wat hij er in doorzichtig papier op maakt, maar ik heb het voetbalveld en die renbaan pas later ingevuld. Hield ik nog ruimte over voor een eiland en een natuurgebied. Dat vind ik ook belangrijk.’’